15 Eylül 2013 Pazar

ARKEOLOG MESUT ALP İLE MARDİN’DE BAĞBOZUMU RİTÜELİ VE TARİHİN İZLERİ



GEZİ ROTAMIZ

(27-29 Eylül / 27-29 Ekim 2013)

1.Gün : İSTANBUL / DİYARBAKIR / MİDYAT

Sabiha Gökçen Havalimanında buluşma. TK7210  sefer sayılı Anadolu Jet  uçuşu ile 10.10’da Diyarbakır'a uçuş. Diyarbakır’a saat 12.00 de vardıktan sonra bizi bekleyen aracımızla birlikte Hasankeyf’e doğru yola çıkıyoruz.

Bir varmış bir yokmuş diye başlar öyküsü Hasankeyf'in... Bir var olurken 10 bin yaşındadır Hasankeyf... Bir yokmuşta adı Ilısu Barajıdır... Tarihin suya verdiği en büyük kurbandır Hasankeyf...
Hasankeyf’te öğle yemeğimiz aldıktan sonra  Sn. Mesut Alp’in zengin aktarımları ile bölgeyi gezdikten sonra, bölgedeki ilk kilise ve katedral’in bulunduğu Anıtlı Köyü’ne hareket ediyoruz. Tarihi köy ziyaretimiz sonrasında Midyat’a doğru yolumuza devam ediyoruz.

Midyat’a vardıktan sonra otelde dinlenme zamanının ardından akşam yemeğimizi otelimiz Kasr-ı Nehroz’da alacağız.

2. Gün : MİDYAT/ MARDİN

Gün...sessiz ve güneşe adanan dualarla başlar bu topraklarda...önce yetmiş iki millete, sonra kendine dua eden kadim yüreklerin kızıla çalan topraklarında... sabah rüzgarları geceden kalan tüm efsunarı, esraları ve ay ışığının taşlara nakşettiği öyküleri mezopotamya denizine sürer... mitosların, öykülerin ve ertelenmiş hayallerin denizine bir kaç damla daha ekler yani...her damla bir denizdir aslında... her deniz bir yitirilmişe yakılan ağıtlarda yanaklardan süzülen bir damla... her ağıt yarının mitosu, efsanesi, ışığı... gün aydınlanır...gün böyle başlar bu topraklarda...
Kahvaltıdan sonra otelimizden ayrılıyoruz ve ilk rotamız olan Süryaniler tarafından ikinci Kudüs’ü olarak kabul edilen Deyrul Umur Manastırı’na hareket ediyoruz.
 
Manastır gezimiz sonrasında Kıllıt Köyü üzerinden Savur’a hareket ediyoruz. Savur’da kısa bir gezintinin ardından öğle yemeğimizi Savur’da Hacı Abdulah Bey Konağı’nda alıyoruz.  

Öğle yemeğimiz sonrası Bağbozumu ritüelimizi gerçekleştireceğimiz bağa hareket ediyoruz. Bağlarda her sene farklı ve özel bir telaş vardır tüm evlerde. Üzümler toplanır, üzüm suları, şıralar hazırlanır, pekmezler kaynatılır. Pekmezlerden sütlaç kıvamına getirilip üzerine tarçın ve ceviz eklenerek yenen “harire” tatlısı yapılır. Süryaniler evlerinde yöreye has mahlepli ve mahlepsiz şaraplarını yaparlar. Cevizli sucuk Bağbozumu ritüelinin vazgeçilmezidir. Yüzyıllardır aynı gelenekler, aynı sevgi, emek ve keyif ile gerçekleştirilir bu topraklarda…yine ve yeniden…Sofralarda edilen dualarda bereket vardır her dudağın arasında…

Sadece Sacred7 gezginlerinin yaşayacağı bu çok keyifli ve benzersiz deneyimden sonra,  tamamen kendi emeklerimizle ortaya çıkaracağımız pekmez ve sucuklarımız, seyahatimiz sonrasında arzu ederseniz sizlere özel olarak adreslerinize gönderilecektir.

Bağbozumu ritüelimiz sonrasında  gün batımını yaşamak üzere Kasımiye Medresesi’ne hareket ediyoruz. Medrese’nin tarihçesini dinlerken, güneşin Mezopotamya ovasının üzerinde yavaş yavaş uğurlanışına da tanıklık ediyoruz.

Akşam yemeğini Mardinli Ebru Baybara Demir’in işlettiği, Türkiye’nin en iyi 10 restoranı arasına girmiş mimar Lole’nin eserlerinden biri olan ve Suriye ovasına bakan Mardin’in en güzel konaklarından Cercis Murat Konağı’ında alacağız.

Konaklama yapacağımız otel Mardin’in en güzel otellerinden biri olan Maridin Otel.

3.Gün : MARDİN

Mardin şehri çoğu zaman dile gelir kendisi, sen sokaklarında her adım attığında o biraz daha alır seni benliğine... bir parçası olursun görmeye geldiğinin... Abbaralar kapılarımızdır bugünden geçmişe... yaşayan sokakların ispatı... şehrin düğümleridir... 

Sabah kahvaltı sonrası Mardin Arkeoloji Müzesi’ni ve Abbaraları geziyoruz. 

Deyrulzafaran Manastırını dağlarına sorarsanız Mor Hananyo der size... Doruklarında  üç tane kadim kilisenin gölgesinde büyür bu yapı... 630 yıl boyunca dünya süryanilerinin baş kenti olan bu yerde taşa dokunmak, taşı duymak güzeldir... 

Müze gezimiz sonrasında Deyrulzafaran Manastırı’na hareket ediyoruz. 630 yıl boyunca Süryanilerin merkezi konumunda olan bu bölgede uzaktan göreceğiniz üç manastırın kazılarını, Arkeolog Sn.Mesut Alp gerçekleştirmiştir. Gezimiz sonrası manastırda kahve molası veriyoruz.

Dara kralların payitahtı... Bir saklı Efes kenti bu toprakların... Roma yapılarında çocuklar geçmişin ninnileriyle büyütülür halen...

Kahve molamız sonrası kazılarını Arkeolog Sn.Mesut Alp’in yürütmekte olduğu, Kuzey Mezopotamya’nın Efes’i denilebilecek Dara Antik Kenti’ni geziyoruz. Öğle yemeğimizi, Dara’da geleneksel tat ve lezzetler eşliğinde köy yemeği şeklinde alıyoruz.

Öğle yemeği sonrası Güneydoğu’nun saklı cennetlerinden Xurs Vadisi’ne hareket edeceğiz. Vadinin bölgenin yapısına tamamen zıt doğa yapısını görüp, hissediyoruz. Sonrasında akşam yemeğimizi almak üzere Diyarbakır’a hareket ediyoruz.

Akşam yemeğimizin ardından Diyarbakır Havalimanına hareket ediyoruz. Saat  21.55’te  TK7215 sefer sayılı Anadolu Jet uçağımız ile İstanbul’a dönüyoruz.

Mesut ALP

1980 yılında Mardin'de doğdu. 2003 yılında Ege Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun oldu. 2006 yılından beri Mardin Arkeoloji Müzesinde arkeolog olarak çalışmaktadır. Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Siirt ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok şehrindeki farklı kazı ve çalışmalarda ekip üyesi veya danışman olarak çalışmıştır. Yaşadığı bölgede lise öğrencilerine yönelik "arkeoloji, tarih ve kültürel miras" başlıkları altında bir çok seminer ve konferans vermiştir. 2008 yılında, Kızıltepe belediyesi için Welat Nisebini ismini kullandığı "Qoser" isimli bir kitap yazmıştır. Senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı Mardin'in son taş ustalarından olan Yusuf Usta ile ilgili "Gönülden Taşa: Yusuf Usta" isimli ve AB fonu desteği ile "Damatsız Düğünler" adıyla belgeseller çekmiştir. Halen bölgenin yaşlıları ile sözlü tarih çalışmaları yapmaktadır. Bunların yanı sıra, AB Sivil Toplum Diyalog Projesi II (2010) "Civil Bridge: Meeting" isimli projenin koordinatörlüğünü, British Council'un International Cultural Leadership 2011 Programına seçilmiştir. Halen devam eden "TANDEM Türkiye" projesinde de Mardin Sinema Derneği adına koordinatörlük yapmaktadır. ABD türkiye büyük elçiliğince merkezi hükümete 2013 yılında kültür lideri olarak aday gösterilmiştir. 2012-2013 eğitim yılında Mardin Artulu Üniversiesi, Sanat Tarihi Bölümünde, Mezopotamya sanatı ve Arkeolojisi derslerini vermeye başlamıştır. Son olarak "GAP Kültür Birliği" koordinasyon merkezinde koordinatör ve 2008 yılından beri Mardin şehrinde kültür sanat alanından yapılmakta olan bir çok etkinlikte yer almış veya bir parçası olmuştur.

GEZİ FİYATINA DAHİL OLAN HİZMETLER

·         2 Gece Kasr-ı Nehroz ve Maridin butik otellerde konaklama

·         3 Öğle yemeği

·         3 Akşam yemeği

·         Bağbozumu ritüeli

·         Belirlenen yerlerde çay/ kahve ikramları

·         Tüm müze ve ören giris ücretleri

·         TURSAB Seyahat Sigortası

·         Gidiş dönüş  uçak biletleri

·         Danışmanımız dışında size özel Tur Koordinatörümüz gezimizde her türlü istek ve taleplerinizi karşılamak için sizlerle olacaktır.

GEZİ FİYATINA DAHİL OLMAYAN VE EKSTRA ALINACAK HİZMETLER
 
·         Yemeklerde alınacak meşrubat ve alkollü içecekler
·         Otel minibar harcamaları
·         Tüm kişisel harcamalar

Program ve fiyatlandırma ile ilgili tüm ayrıntılar için seyahat danışmanımızla iletişime geçmenizi rica ederiz.

·         Bu programımızın tüm operasyonel iş akışı TURSAB A Tipi yetki belgesine sahip Inistanbul Turizm tarafından gerçekleştirilmektedir.

1 yorum:

  1. Sayın Mesut Alp böyle bir geziyi tekrar yaparsanız seviniriz.Katılamayanlar olarak sizden ricamızdır. Selamlar Sevgiler

    YanıtlaSil